Página 44 - Nadal 2018-2019

Versión de HTML Básico

44
serveis
Espai Natura, part 2
Sembla que cada dia hi ha més consumidors
que aposten pel producte ecològic, és així?
Sembla que cada dia hi ha més consumidors que
aposten pel producte ecològic, és així?
Les enquestes sobre el consum i l’important augment
de productors així ho reflecteixen.
El creixement va arrancar bastant quan l’any 2005
la justícia va protegir per llei les denominacions ECO o
BIO i va “escombrar” de cop els falsos bio (el cas per
exemple del famós iogurt “bio” d’una coneguda marca)
i juntament amb la creació dels sistemes de certificació
oficials, els intents posteriors de confondre o enganyar
al consumidor es van anar acabant i el mercat d’aquests
productes ha anat creixent exponencialment.
Què són aquests sistemes de certificació?
Perquè un producte alimentari es pugui vendre
amb les denominacions “ecològic, ECO, biològic, BIO o
orgànic” és obligatori per llei que estigui certificat.
La certificació eco garanteix que els productes
han estat produïts o elaborats seguint les normes de
l’agricultura ecològica, i que han estat controlats en tot el
seu procés de producció, des del camp a la taula.
A l’estat espanyol cada comunitat autònoma té el seu
propi organisme de certificació.A partir que el producte
compleix els requisits i controls se li dóna la certificació,
i al seu etiquetatge hi ha de figurar obligatòriament el
logotip europeu d’agricultura eco (la Eurofulla) amb els
codis de l’organisme de control i l’origen del producte:
Unió Europea o no U.E.
En els productes no alimentaris no hi ha una regulació
oficial (cosmètica, neteja, roba... ) i els noms com “BIO,
ECO, orgànic...” no estan protegits per llei.
En aquests casos la garantia ve d’empreses privades
de certificació que vetllen perquè es compleixin
determinades normatives, i atorguen un segell que
figura en l’etiqueta del producte. El problema és que el
consumidor en general no coneix massa quins són els
diversos segells i alguns fabricants s’inventen segells
falsos i “colen” molts productes com a ecològics sense
ser-ho, i no els hi passa res, perquè no està regulat per llei
com en l’alimentació.
Què busca el consumidor en triar aliments
ecològics?
El consumidor està cada dia més informat i
conscienciat, i busca un aliment (no només un
“comestible”) de qualitat i més saludable, sense residus
tòxics que puguin afectar la salut, que tingui cura del medi
ambient, amb el seu gust autèntic, lliure de transgènics,
que tracti millor als animals, que protegeixi la pagesia
tradicional...
Quins són els frens a un major consum d’aquests
pr
oductes?
És habitual una certa resistència al canvi d’hàbits. Fa
falta més informació i conscienciació.
També la manca d’oferta o la dificultat d’on adquirir-
los (cosa que s’està superant ràpidament), així com la
poca promoció des de l’administració.
Tot i que, aparentment, l’argument fàcil per excusar el
no consum és el preu.
En aquest sentit, com que en general un producte
ecològic és més costós de produir, és lògic que el preu
final també sigui més alt que un convencional. Però a
mesura que es va incrementant el consum i produccions,
els preus van baixant. I també depèn d’on es compri; si
comparem un enciam no ecològic de qualitat, comprat
a una botiga “cara”, amb un enciam ecològic de qualitat,
comprat a una botiga “amb preus ajustats”, segurament
serà igual o més barat l’ecològic!, també si al producte
convencional se li sumessin els costos ambientals i el
productor ecològic no hagués de pagar les despeses que
li suposa la certificació, probablement seria igual o més
barat l’ecològic!
I és que hauria de pagar el qui contamina i no el que
té del medi, perquè ara és el món al revés!
Quin és el perfil del consumidor de productes
ecològics?
En el nostre cas, veiem que el perfil dels nostres
clients no té a veure principalment amb el seu poder
adquisitiu sinó amb la importància que li dóna a la seva
salut, medi ambient, responsabilitat i ètica social, cultura i
conscienciació; i n’hi ha de tots els estrats socials per igual.
Josep MariaVilaró i Miracle Atero
Responsables d’Espai Natura
Bona
Fira