Página 50 - Nadal 2018-2019

Versión de HTML Básico

50
entrevista
Espai Natura, part 1
Com va sorgir la idea d’obrir una botiga de
productes ecològics?
Amants de la natura i lo natural, la meva companya
i jo venim del món de l’ecologia i la salut: pioners en
hort ecològic, apicultura, gallines, forn artesà, herbolari,
teràpies complementàries, infermeria..., ajuntant això
amb l’experiència d’estar implicats en la gestió de la
primera botiga de productes ecològics de Lleida, ara fa
30 anys (La Botiga de l’Associació de consum ecològic
Saó) i la dificultat d’abastir-nos del tot a Mollerussa
dels productes que consumíem, l’any 2010 vam acabar
muntant Espai Natura. És el que coneixem, ens motiva i
ens agrada.
Però, què és exactament Espai Natura?
És un establiment especialitzat en productes
ecològics d’alimentació en un sentit ampli: tota mena
d’aliments frescos i envasats, a granel, espècies, herbes i
complements, però també higiene i cura del cos o neteja
de la llar. El 100% de l’oferta d’alimentació és certificada
ecològica, només admetem excepcions en la secció dels
complements dietètics, ja que hi ha productes que no
existeixen en ecològic. No és la típica “dietètica”, sinó
una botiga on trobar els aliments de consum diari, que
mengem tothom, però de procedència ecològica.Això no
impedeix que puguem tenir una secció especialitzada a
part, però no és el que ens defineix.
La nostra intenció és promocionar i facilitar el
consum de productes ecològics, seleccionant de manera
imparcial, objectiva i independent, els productes amb la
relació més equilibrada entre qualitat/preu/proximitat,
apropant-ho a la gent que no hi està introduïda i/o de
menys recursos.
Som conscients que perquè creixi, cal democratitzar
aquest consum i fer molta pedagogia, perquè s’entengui
que no és un tema elitista només per persones amb
determinat poder adquisitiu o manera de pensar. Per això
cada dia ens posem aquests deures i estem disponibles
per poder facilitar la informació que calgui sobre cada
producte i anar millorant constantment.
Com valoreu la proximitat en el producte?
La proximitat, sempre s’intenta incloure en el
concepte. Si treballes amb criteris ecològics, no la pots
deixar de banda, però creiem que no s’ha de barrejar,
perquè al revés no és el mateix i prioritzar la proximitat
podria no implicar el cultiu ecològic (una agricultura
“super química” no deixa de ser de proximitat pels
qui viuen prop d’ella), i podria limitar molt l’oferta o la
varietat de producte.
D’on provenen majoritàriament els productes
que teniu?
Després de la certificació ecològica, en triar un
producte tenim tres paràmetres entre els quals busquem
un equilibri: qualitat, preu i proximitat. Sempre prioritzem
proximitat, a menys que al producte li falli la qualitat o
sigui excessivament car.
La fruita i verdura la majoria prové de Catalunya i
principalment de Lleida, una poca de la resta de l’Estat i
alguna és d’importació quan puntualment no la trobem
d’aquí. Pel que fa a la resta de productes, treballem amb
més de 3000 referències i això fa que hi hagi molta varietat
d’orígens, destacant Itàlia i Alemanya, però la prioritat la
donem al producte nacional i més proper possible.
Creieuqueunabotigaecològicas’had’especialitzar
en determinats aliments o tenir de tot?
Si la intenció és col·laborar al fet que creixi aquest
consum (i abaixin els preus), cal ser capaç d’abastir al
consumidor amb solvència i no quedar-se “a mitges”, el
contrari seria mantenir els productes ecològics en un
àmbit de “consum ocasional i elitista”.
Pensem que és tan important la varietat com
l’exclusivitat (treballar només amb producte ecològic
i certificat), el contrari és potenciar la confusió que
a vegades hi ha entre ecològic i natural, dietètic, de
proximitat, km 0, vegetarià, de pagès, sense additius,
sostenible, artesà, casolà...
Creiem que és bàsic apostar per el quotidià, i per
l’alimentació més imprescindible, saludable i directa:
fruita, verdura, cereals, llegums, forn, lactis, ous... i a partir
d’aquí, anar ampliant.
Josep MariaVilaró i Miracle Atero
Responsables d’Espai Natura