Page 10 - Guia 2000
P. 10
10 fiscal
Alimentació conscient a les d’adaptació per a
escoles: què canvia amb el determinats contractes.
Val a dir, que els centres,
nou decret? majoritàriament ja
El Reial decret 315/2025, publicat el 15 d’abril estan fent aquesta
de 2025, desenvolupa la Llei 17/2011 de seguretat adaptació de fa
alimentària i nutrició, i introdueix noves obligacions temps, però ara serà
per a tots els centres educatius amb l’objectiu de una mesura més
garantir una alimentació més saludable i sostenible contundent i imposada
entre la població infantil i adolescent, data important pel marc normatiu
tenint en compte que cada cop més està més en boca actual més concret.
de tots el fet de tenir una “alimentació conscient”. Hem de tenir present
La norma s’emmarca dins l’article 43 de la que les lleis marquen
Constitució espanyola, que atribueix als poders les pautes i després hi
públics la responsabilitat de protegir la salut, i recull ha normativa que ho desenvolupa com ara és el cas.
compromisos com la Convenció sobre els Drets del Tot i això, la transformació alimentària no pot
Nen i les estratègies europees per combatre l’obesitat dependre només de normes. Per aquest motiu, és
infantil. Aquest marc legal vol revertir una realitat necessari incorporar una assignatura o projecte
preocupant: l’augment de la malnutrició i del sobrepès educatiu sobre alimentació saludable i sostenible, ja
en infants, especialment entre famílies vulnerables. que ajudaria infants i famílies a entendre millor què
El decret s’aplica a tots els centres públics, mengen, adquirir hàbits beneficiosos per a la salut i el
concertats i privats que imparteixen educació infantil, benestar, i fomentar una relació més conscient, crítica
primària, educació especial, ESO, batxillerat i cicles i respectuosa amb el menjar i el medi ambient, en
formatius. Els menjadors escolars hauran d’adaptar- benefici de tots.
se a nous criteris nutricionals i ambientals: ús de Leticia Carné Montañés
productes frescos, de temporada i ecològics; reducció Advocada i Mediadora
d’aliments processats; cuina saludable (al forn, al vapor,
a la planxa); menys sal i cap potenciador del sabor.
També es prohibeixen les màquines expenedores amb
productes poc saludables, especialment a les zones
infantils. Pel que fa als menús, caldrà oferir opcions
adaptades a intoleràncies, religió o creences ètiques,
i es fomentarà el consum d’aliments integrals com el
pa, l’arròs o la pasta. L’aigua serà la beguda principal.
El compliment de la norma serà supervisat per les
autoritats sanitàries, i les infraccions se sancionaran
segons la Llei 17/2011. Aquest decret entrarà en
vigor al cap de dotze mesos, amb vint-i-quatre mesos
Bona
Festa
Major
GUIA 2000