Page 10 - Guia 2000
P. 10

10   fiscal
       Alimentació conscient a les                 d’adaptació  per  a
       escoles: què canvia amb el                  determinats contractes.
                                                   Val a dir, que els centres,
       nou decret?                                 majoritàriament  ja
         El Reial decret 315/2025, publicat el 15 d’abril   estan  fent  aquesta
       de  2025,  desenvolupa  la  Llei 17/2011  de  seguretat   adaptació  de  fa
       alimentària i nutrició, i introdueix noves obligacions   temps, però ara  serà
       per a tots  els centres educatius  amb l’objectiu  de   una  mesura  més
       garantir  una alimentació més saludable i sostenible   contundent i imposada
       entre la població infantil i adolescent, data important   pel marc normatiu
       tenint en compte que cada cop més està més en boca   actual  més  concret.
       de tots el fet de tenir una “alimentació conscient”.  Hem de tenir present
         La norma  s’emmarca  dins  l’article 43 de  la   que  les  lleis marquen
       Constitució espanyola, que atribueix als poders   les pautes i després hi
       públics la responsabilitat de protegir la salut, i recull   ha normativa que ho desenvolupa com ara és el cas.
       compromisos com la Convenció sobre els Drets del   Tot  i això, la transformació  alimentària no  pot
       Nen i les estratègies europees per combatre l’obesitat   dependre només de  normes. Per aquest  motiu, és
       infantil.  Aquest marc legal vol revertir una realitat   necessari incorporar una assignatura o projecte
       preocupant: l’augment de la malnutrició i del sobrepès   educatiu  sobre  alimentació  saludable  i sostenible,  ja
       en infants, especialment entre famílies vulnerables.  que ajudaria infants i famílies a entendre millor què
         El decret  s’aplica  a  tots  els  centres  públics,   mengen, adquirir hàbits beneficiosos per a la salut i el
       concertats i privats que imparteixen educació infantil,   benestar, i fomentar una relació més conscient, crítica
       primària, educació  especial, ESO, batxillerat i cicles   i respectuosa  amb el menjar i el medi ambient, en
       formatius.  Els  menjadors  escolars  hauran  d’adaptar-  benefici de tots.
       se a nous  criteris nutricionals i ambientals: ús de          Leticia Carné Montañés
       productes frescos, de temporada i ecològics; reducció                 Advocada i Mediadora
       d’aliments processats; cuina saludable (al forn, al vapor,
       a la planxa); menys sal i cap potenciador  del sabor.
       També es prohibeixen les màquines expenedores amb
       productes  poc  saludables,  especialment  a  les  zones
       infantils. Pel que fa  als  menús, caldrà  oferir opcions
       adaptades a intoleràncies, religió o creences ètiques,
       i es fomentarà el consum d’aliments integrals com el
       pa, l’arròs o la pasta. L’aigua serà la beguda principal.
         El compliment de la norma serà supervisat per les
       autoritats  sanitàries, i les infraccions se sancionaran
       segons  la  Llei 17/2011.  Aquest  decret  entrarà  en
       vigor al cap de dotze mesos, amb vint-i-quatre mesos


                                         Bona
                                          Festa
                                          Major












       GUIA 2000
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15